HeatMiner

Väärin pysäköity!

Parking violations in Helsinki visualized as a HeatMiner heatmaps on Google Maps

Rapsahtiko parkkisakko Helsingissä? Et ole yksin. Sinulla on vuosittain yli 100000 kohtalotoveria, mikä käy ilmi Helsingin Kaupungin Rakennusviraston ylläpitämästä 'Pysäköintivirheet Helsingissä' -tietoaineistosta. Aineisto sisältää mm. pysäköintivirheiden ajankohdat, katuosoitteet ja syyt, mikä mahdollistaa pysäköinnin ongelmien tarkemman tutkiskelun. Katuosoitteet voidaan muuntaa koordinaateiksi Helsingin osoiteluettelon avulla ja näin syntyvän pistejoukon tiheys voidaan visualisoida heatmap-karttoina, joissa värilliset alueet paljastavat ongelma-alueet yhdellä silmäyksellä. Suodattamalla lähtöaineistoa eri tavoilla saadaan näkyviin mielenkiintoisia ilmiöitä, kuten kesä- ja talviajan erot. Perehdy alla oleviin visualisointeihin ja tee omat johtopäätöksesi!

Yleiskuva koko Helsingin alueelta

Alla oleva heatmap-visualisointi antaa yleiskuvan pysäköintivirheiden maantieteellisestä jakaumasta koko Helsingin aluella. Voit avata sen isompana Google Maps -sivuna klikkaamalla kuvaa tai kuvatekstiä, jolloin pystyt myös vierittämään karttanäkymää ja tarkentamaan yksityiskohtiin. Klikkaamalla värillistä aluetta hiiren oikealla napilla saat lisätietoja värikoodauksesta.

Pysäköintivirheiden tiheys on kaikkein suurin punaisella merkityillä alueilla, jotka kattavat yhteensä 10% kaikista näytepisteistä. Nämä ovat siis pysäköinnin ongelma-alueita, joissa rikkeitä tapahtuu suhteellisesti useammin kuin muualla. Virhetiheys pienenee siirryttäessä oranssin, vaaleanvihreän ja tummanvihreän kautta siniseen, jossa pysäköintirikkeet ovat jo melko harvinaisia. Kaikkiaan väritetyt alueet kattavat 90% kaikista aineiston sijainneista. Loput yksittäiset pisteet on jätetty värittämättä, jotta heatmap olisi visuaalisesti selkeä ja nopeasti latautuva.

Overview of parking violations in Helsinki visualized as a HeatMiner heatmap on Google Maps. Based on open data available at the Helsinki Region Infoshare.

Yleiskuva pysäköintivirheistä Helsingissä heatmap-visualisointina

Lähikuva Helsingin keskustasta

Alla oleva lähikuva Helsingin keskustasta näyttää yksityiskohtaisemmin, millä kaduilla rikkeet täsmälleen tapahtuvat. Karttaan piirretty musta ympyrä näyttää tarkasteltavan alueen rajat, joiden ulkopuolella olevia pisteitä ei lasketa mukaan. Heatmap-värit määräytyvät aina tarkastelujoukon mukaan, joten tässä kuvassa punainen väri tarkoittaa 10 prosenttia "suurennuslasin" sisällä olevista pisteistä. Lähikuva paljastaa mm. laivaterminaalien suuret pysäköintirikemäärät.

Parking violations in Helsinki visualized as a HeatMiner heatmap on Google Maps. Based on open data available at the Helsinki Region Infoshare.

Lähikuva pysäköintivirheistä Helsingin keskustassa

Pysäköintikiellot ja -rajoitukset

Alkuperäiseen aineistoon on kirjattu myös pysäköintivirheiden pääasialliset syyt. Rajaamalla aineistoa tämän tiedon perusteella, voidaan selvittää pysäköintiongelmien luonnetta tarkemmin. Esimerkiksi alla olevaan visualisointiin on otettu vain rikkeet, joihin liittyy pysäköintikiellosta tai -rajoitteista kertovien liikennemerkkien huomiotta jättäminen. Punaisena hohtaviin alueisiin liittyy ilmeisesti joko tahallista ja toistuvaa välinpitämättömyyttä tai sitten kyseisillä kaduilla olevien liikennemerkkien tulkinta on kansalaisille epäselvää.

Parking violations in Helsinki visualized as a HeatMiner heatmap on Google Maps. Based on open data available at the Helsinki Region Infoshare.

Pysäköintikieltomerkkien noudattamatta jättäminen

Voit aktivoida Google Maps -karttojen Street View -ominaisuuden raahaamalla hiirellä kartan vasemmassa yläkulmassa olevan pikku-ukon mielenkiintoiselle kadulle. Tällöin pääset katsomaan omin silmin, löytyisikö katunäkymästä vinkkejä pysäköintiongelmien syistä. Voit myös välttää ikävät yllätykset tuulilasissa menemällä etukäteen virtuaalisesti "paikan päälle katsomaan", minkälaisia liikennemerkkejä kyseisillä kaduilla törröttää ja opettelemalla kaikessa rauhassa tulkitsemaan niitä oikein.

Kesä- ja talvikuukausien vertailu

Alkuperäinen tietoaineisto sisälsi kaikkiaan 94747 pysäköintivirhetapausta vuoden 2014 alusta heinäkuuhun asti. Tämä antoi mahdollisuuden vertailla kesä- ja talviaikojen eroja pysäköintikäyttäytymisessä. Koska käytettävissä ei ollut dataa koko vuoden ajalta, tammi-maaliskuussa kirjatut rivit valittiin "talvikuukausiksi" ja touko-heinäkuun rivit puolestaan saivat edustaa kesää. Huhtikuu jätettiin tarkoituksella pois, jotta vertailujaksoissa olisi yhtä monta kuukautta.

Alla oleva heatmap näyttää, kuinka kesäkuukaudet eroavat talvikuukausista pysäköintirikkeiden osalta. Väriskaalalla punainen-keltainen merkityillä alueilla on enemmän pysäköintivirhemerkintöjä kesällä kuin talvella. Vastaavasti väreillä sininen-turkoosi merkityt alueet aiheuttava suhteessa enemmän rikkeitä talviaikaan.

Comparison of parking violations during summer and winter in Helsinki visualized as a HeatMiner heatmap on Google Maps. Based on open data available at the Helsinki Region Infoshare.

Pysäköintivirheet kesällä ja talvella

Vertailun tulokset ovat varsin loogisia: kesällä pysäköidään holtittomasti mm. venesatamien, uimarantojen ja Linnanmäen lähettyvillä. Talvella puolestaan pysäköinti aiheuttaa päänvaivaa ydinkeskustassa ja esim. Töölön kisahallin liepeillä.

Tiedon jalostaminen

Käytännössä alkuperäisen tietoaineiston jalostaminen csv-lähtömuodosta näyttäviksi heatmap-visualisoinniksi sisälsi useita teknisiä työvaiheita, kuten tietolähteiden yhdistämistä ja koordinaattiprojektioita. Alla oleva kuva näyttää tiedonjalostusprosessin päävaiheet.

Data refining steps needed to create parking violation heatmaps based on open data published by City of Helsinki

Tiedonjalostusvaiheet

Samat työvaiheet toistuvat monissa muissakin vastaavaa dataa käsittelevissä sovelluksissa, joten ne kannattaa toteuttaa yleiskäyttöisellä tavalla. Tämän analyysityön sivutuotteena on syntynyt joukko työkaluja, jotka tullaan julkaisemaan myöhemmin tiedonjalostuspalveluina Cloud'N'Sci.fi-markkinapaikassa.

Apps4Finland 2014

Äänestä 'Väärin Pysäköity!' -kilpailutyötä Apps4Finland 2014 yleisöäänestyksessä

Tämä visualisointityö osallistuu käynnissä olevaan Apps4Finland 2014 -kilpailuun Hahmota-sarjassa. Kilpailun ideana on palkita parhaat avoimeen dataan pohjautuvat työt. Jos siis tykkäsit näkemästäsi, käy antamassa äänesi 'Väärin Pysäköity!'-työlle yleisöäänestyksessä! Sivu arpoo kilpailutyöpareja, joista voi valita paremman. Voit myös painella 'arvo seuraava pari'-linkkiä, kunnes löydät 'Väärin Pysäköity!' -työn ja äänestää vain sitä (näin tekemällä maksimoit tämän kilpailutyön voittomahdollisuudet).

HeatMiner

Kaikki tällä sivulla esitetyt heatmap-visualisoinnit on luotu Pauli Misikankaan kehittämällä HeatMiner -työkalulla. Tutustu myös muihin HeatMiner-galleriasta löytyviin visualisointitöihin!

<< Traffic Noise in Helsinki | Gallery | Deer Crashes in Finland >>


HeatMiner® is a trademark of Agience Oy Ltd